ΑΡΧΙΚΗ | INTERNET | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΡΘΡΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΝΕΑ
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Βικιπαίδεια (wikipedia) η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια!

www.wikipedia.org

Βικιπαίδεια η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

wikipedia

Βικιπαίδεια (wikipedia)

η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια!

Προσπάθειες σαν αυτή της wikipedia πιστεύω πως είναι από αυτές που δικαιώνουν απόλυτα το Internet.Το ελληνικό τμήμα της wikipedia περιέχει πάνω από 6000 άρθρα και μεγαλώνει συνέχεια. Παρόλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κάποιος για την αξιοπιστία των άρθρων και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί κατα καιρούς για πολλές ανακρίβειες και την προχειρότητα που είναι γραμμένο μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο της Βικιπαίδεια. Μια εθελοντική συνεργασία συνεργασία τόσων πολλών ανθρώπων από όλο το κόσμο για ένα τόσο μεγάλο έργο είναι άξια θαυμασμού.

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν η πρόκληση/πρόσκληση είναι ανοιχτή και μόνιμη και σας περιμένει.

"Η Βικιπαίδεια (ο όρος προήλθε από το Αγγλικό Wikipedia σε ελεύθερη μετάφραση) είναι μία διεθνής, ανοιχτού περιεχομένου, εξελιγμένη δια συνεργασίας εγκυκλοπαίδεια, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikipedia.org στο διαδίκτυο. Γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές με το λογισμικό (wiki), που σημαίνει ότι άρθρα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation). Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιελαμβάνει 791.573 άρθρα. Η Βικιπαίδεια έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα και διάφορα αδελφά προγράμματα έχουν γεννηθεί, όπως το Βικιλεξικό (Wiktionary), τα Βικιβιβλία (Wikibooks) και τα Βικινέα (Wikinews).

Άρθρα στη Βικιπαίδεια αναφέρονται τακτικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό κόσμο, που την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική "ουδετερότητας" κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια. Εξαιτίας της ανοικτής φύσης της, ο βανδαλισμός και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα. Το κύρος της Βικιπαίδειας ως αναφορά (π.χ. βιβλιογραφία) είναι αμφισβητούμενο. Έχει επικριθεί επίσης για τη συστηματική τάση προτίμησης της δημοφιλούς άποψης παρά της αξιόπιστης, καθώς και μια σχετική έλλειψη υπευθυνότητας και δικαιοδοσίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες.

Υπάρχουν περίπου 200 γλωσσικές εκδόσεις της Βικιπαίδειας (περίπου 100 από τις οποίες είναι ενεργές). Δέκα εκδόσεις έχουν περισσότερα από 50.000 άρθρα κάθε μια: Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική, Ιαπωνική, Ιταλική, Πολωνική, Σουηδική, Ολλανδική, Πορτογαλική, και Ισπανική. Η Γερμανική έκδοσή της έχει διανεμηθεί σε compact disc καθώς και άλλες εκδόσεις έχουν αντιγραφεί από διάφορους ιστοχώρους.

Το ελληνικό τμήμα της wikipedia

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΣ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2005-2007 © INTERNETINFO .GR