ίντερνετ info.gr Τα πάντα για το ίντερνετ ή διαδίκτυο αν το προτιμάτε έτσι.
 ΑΡΧΙΚΗ | INTERNET | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΡΘΡΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΝΕΑ

The Trojan Room Coffee Pot

1991

The Trojan Room Coffee Pot

Link

Cambridge Computer Laboratory

 

 

 

internet - ιστορία

Η ιστορία του ίντερνετ

The Trojan Room Coffee Pot

Το όνομα Trojan είναι πολύ γνωστό στο κόσμο του internet και όχι μόνο. Εμπνευσμένο από τα Ομηρικά έπη έχει δώσει το όνομα του σε μια πολύ γνωστή μάρκα προφυλακτικών αλλά και στα κακόβουλα αρχεία που προσπαθούν μέσω του internet να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή μας ή να υποκλέψουν προσωπικούς κωδικούς και δεδομένα. Όμως την δεκαετία του 90 μια καφετιέρα έμεινε διάσημη με αυτό το όνομα... Η καφετιέρα στο διάδρομο Τrojan του Cambridge Computer Laboratory χρησιμοποιούνταν από πολλούς ακαδημαϊκούς ερευνητές που πολλές φορές έπρεπε να διανύσουν μεγάλη απόσταση και να ανεβοκατέβουν πολλά σκαλοπάτια μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι η καφετιέρα δεν είχε καφέ.

Η ιδέα δεν άργησε να έρθει. Το δίκτυο υπήρχε, η τεχνογνωσία υπήρχε, και το κέφι περίσσευε, όπως σε όλους τους πρωτοπόρους επιστήμονες. Μια κάμερα χαμηλής ανάλυσης - στα αζήτητα από κάποιο άλλο project - στήθηκε σε ένα πρόχειρο τρίποδο ώστε να τραβάει την καφετιέρα σε 24ωρη βάση. Ένα προγραμματάκι γραμμένο με αυτό το σκοπό, έπαιρνε κάποια από τα καρέ της κάμερας τα μετέτρεπε σε εικόνες .jpg, και τις μετέδιδε στο δίκτυο. 'Έτσι γεννήθηκε το Xcoffee, το σύστημα που μετέδιδε χαμηλής ανάλυσης εικόνες της κατάστασης της καφετιέρας. Ο ρυθμός ανανέωσης των εικόνων ήταν αργός - μερικά καρέ το λεπτό - και η εικόνα ασπρόμαυρη. Αλλά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μιας και αφορούσε τον καφέ. Άλλωστε και η καφετιέρα η ίδια ήταν παλιά και αργή στην λειτουργία της. Η πρώτη αυτή ζωντανή αναμετάδοση όταν συνδέθηκε στο internet ήταν η πρώτη real time webcam. Η δημοσιότητα που πήρε το πράγμα έκανε τους επισκέπτες να επισκέπτονται κατά χιλιάδες την συγκεκριμένη ιστοσελίδα με αποτέλεσμα η καφετιέρα του διαδρόμου Trojan του εργαστηρίου υπολογιστών, να γίνει η πιο διάσημη στον κόσμο. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στο project ήταν για την ιστορία οι: Paul Jardetzky, Quentin Stafford-Fraser, οι έχοντες την αρχική ιδέα και που έφτιαξαν το λειτουργικό σύστημα για τον server του εργαστηρίου και οι Daniel Gordon, Martyn Johnson που λίγο αργότερα αναδιέταξαν όλο το σύστημα για να είναι προσβάσιμο μέσω ίντερνετ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΣ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2005-2007 © INTERNETINFO .GR