INTERNET INFO. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
 ΑΡΧΙΚΗ | ΙΝΤΕΡΝΕΤ | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΡΘΡΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΝΕΑ
Click to activate and use this control!

Click to activate and use this control!

 

 

 

internet - νέα

Click to activate and use this control!

Click to activate and use this control

Ξαφνικά πολλοί από εμάς εδώ και μια βδομάδα είδαμε αυτό το μήνυμα να αναδύεται σαν alt text μόλις πηγαίναμε το ποντίκι μας επάνω σε ένα flash αρχείο σε μια ιστοσελίδα. Αυτό που κάποιος έβλεπε με την πρώτη ματιά ήταν ότι εκεί που έπρεπε κάποιος να κάνει ένα κλικ σε ένα αρχείο flash για να κάνει κάτι, να δουλέψει διαδραστικά ή να μας οδηγήσει σε κάποια άλλη ιστοσελίδα, τώρα χρειάζoνταν δύο κλικ. Τι έχει συμβεί;

Όλα ξεκίνησαν όταν μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο πανεπιστήμιο της California και τη μαμά Microsoft. To πανεπιστήμιο της California και συνεργάτες του, υποστήριξαν και έπεισαν το δικαστήριο ότι ο αυτόματος τρόπος που έβλεπε ο Internet explorer τα διάφορα αρχεία τύπου flash, ήταν δικιά τους πατέντα. Το αποτέλεσμα ήταν το δικαστήριο να επιδικάσει μια τεράστια αποζημίωση, εκατομμυρίων δολαρίων. Η αντίδραση της microsoft ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Στην τελευταία αυτόματη ανανέωση των windows καταργήθηκε αυτός ο ενσωματωμένος τρόπος θέασης και τώρα ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να κάνει δύο κλίκ σε κάθε flash αρχείο για να δει κάτι, ακόμη και αν το αρχείο αυτό είναι το ίδιο και επαναλαμβάνεται σε μια σειρά ιστοσελίδες ή είναι το ίδιο μια ιστοσελίδα ή ένα ολόκληρο website.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια με τα java applets (αρχεία που βοηθούσαν σε διάφορες δράσεις στις ιστοσελίδες), όταν η Microsoft και η Sun microsystems που έχει τα δικαιώματα της γλώσσας Java, μετά από ένα μακρόχρονο μήνα του μέλιτος, βγάλανε τα μαχαίρια. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες website που χρησιμοποιούσαν Java applets στις ιστοσελίδες τους να πάψουν να φαίνονται η να λειτουργούν. Οι χρήστες του ίντερνετ ή έπρεπε να κατεβάσουν δωρεάν software αρκετών MB δωρεάν από την Sun ή απλά προσπερνούσαν τις προβληματικές ιστοσελίδες.

Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι το ίντερνετ είναι ένας χώρος με τεράστια συμφέροντα και τεράστιο ανταγωνισμό και κάτι που σήμερα επικρατεί ή είναι μόδα, μπορεί σε μια νύχτα να μην είναι τίποτε. Γι' αυτό και η άποψη μου ήταν πάντα ότι οι ιστοσελίδες ( τουλάχιστον αυτές που είναι εργαλεία δουλειάς και προβολής για τις επιχειρήσεις) πρέπει να είναι φτιαγμένες με τα διεθνώς καθιερωμένα στάνταρ για όλα τα λειτουργικά συστήματα και υπολογιστές κάθε φορά (HTML) και να μην χρειάζονται ειδικά προγράμματα για να τις δεί κανείς ολοκληρωμένες, παρά μόνο ένας οποιοσδήποτε explorer παλιάς έκδοσης.

Τι γίνεται τώρα με τα εκατομμύρια flash αρχεία που υπάρχουν ενσωματωμένα στις ιστοσελίδες αλλά και σε διαφημιστικά banners; Τι γίνεται με τα flash μενού, ή τα website που είναι ολόκληρα φτιαγμένα σε flash; Τεχνικές και σχεδιαστικές λύσεις υπάρχουν για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά ποιος θα επωμιστεί αυτό το επιπλέον κόστος; Είχαν ενημερώσει οι εταιρίες webdesign τους πελάτες τους όταν τους πρότιναν flash design για κάποια τέτοιου είδους πιθανότητα;( εκτός του ότι δεν έχουν καμία τύχη στις μηχανές αναζήτησης). Έχουν συνειδητοποιήσει οι εταιρίες ότι αυτό το παραπάνω κλίκ θα τους κοστίσει σύμφωνα με όλες τις στατιστικές το 50% - 90% της επισκεψιμότητας των website τους, γιατί με τεράστια δυσκολία το κάνει ο χρήστης του ίντερνετ; Ειδικά για κάποιον που βλέπει ένα τέτοιο μήνυμα ξαφνικά στον υπολογιστή του, "Click to activate and use this control!" η εμπειρία μου μου λέει ότι αποκλείεται να κάνει αυτό το κλικ ή αν το κάνει δεν θα προχωρήσει στο δεύτερο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005

Click to activate and use this control

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΣ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

2005/6 © INTERNETINFO .GR