ιντερνετ
 ΑΡΧΙΚΗ | INTERNET | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΡΘΡΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΝΕΑ
2

ΚΕΦΑΛΑΙΑ - ΠΕΖΑ

 

 

 

www.internetinfo.gr

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ/ΜΑΣ/ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στην περιήγηση σας στο internet θα συναντήσετε αρκετά website. Μερικά από αυτά είναι πολύ σοβαρά. Επιχορηγημένα από διάφορους κρατικούς, η ευρωπαϊκούς φορείς μας δίνουν ανάμεσα στα άλλα και συμβουλές για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο ίντερνετ. Παράδειγμα πως πρέπει να γράφουμε ένα e-mail ή όταν συμμετέχουμε σε on line κοινότητες και chat. Δεν πρέπει λέει να γράφουμε κεφαλαία γιατί άμα γράφουμε κεφαλαία, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ! Αυτό είναι μια τακτική που ακολουθείτε γενικώς. Υπάρχουν όντως ψηφιακές κοινότητες που διαγράφουν τις εγγραφές που είναι γραμμένες με κεφαλαία γράμματα ( για την ορθογραφία δεν έχουν κάνει τίποτε και ανησυχώ ).Υπάρχουν chat rooms που άμα γράφεις κεφαλαία σε "μαλώνουν" ή και σε διώχνουν (ban).
Σε αυτές τις συμβουλές δεν θα διαφωνήσω, ιδιαίτερα αν πρόκειται για γραφή στα αγγλικά. Στη τελική αγγλοσάξονες το πρωτοδημιούργησαν το internet και γούστο τους και καπέλο τους είναι το πως θέλουνε να βλέπουνε τη γλώσσα τους γραμμένη, όπως επίσης να καθορίσουν περίεργους δεσμευτικούς άγραφους κανόνες (η σχέση τους με την ελευθερία άλλωστε δεν είναι κι η καλύτερη).


Αλλά για τα ελληνικά και τα greeklish έχω πολλές αντιρρήσεις. Καταρχάς έχουμε μεγαλύτερη σχέση με την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία γενικά. Έπειτα όλοι οι Έλληνες "γράφουμε", όποτε ισχύει για μας το "ποιητική αδεία". Μετά η παράδοσή μας περιλαμβάνει αιώνες γραφής με κεφαλαία Σε όποιον αρχαιολογικό χώρο και να πάτε όλες οι επιγραφές είναι με κεφαλαία. Αλλά ακόμα και μεταγενέστερες επιγραφές μεσαιωνικές η νεώτερες, όλες είναι με κεφαλαία. Πάντως τα ελληνικά δεν με πειράζει να γράφονται και με πεζά που μ'αρέσουνε. Εκεί που δεν μ'αρέσουν καθόλου τα πεζά, είναι στα greeklish. Κάτι που αυτό το ήτα δεν μου κάθεται καθόλου καλά με το h, κάτι το w αντί για ωμέγα ή το 8 αντί για θ. Δηλαδή είναι καλύτερο το exei poly hsuxia shmera από το EXEI POLY HSYXIA SHMERA; ή το 8a se ayapw yia pada από το THA SE AGAPO GIA PANTA; Εμένα πάντως τα κεφαλαία μου θυμίζουν αρχαία επιγραφή στην Έφεσο, ενώ τα πεζά λάθος κωδικοποίηση στην ιστοσελίδα. EYTYXOS!

11/2005

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΣ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

2005-2007 © INTERNETINFO .GR