ίντερνετ info.gr Τα πάντα για το ίντερνετ ή διαδίκτυο αν το προτιμάτε έτσι.
 ΑΡΧΙΚΗ | INTERNET | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΡΘΡΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΝΕΑ
10

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

 

 

www.internetinfo.gr

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ/ΜΑΣ/ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Επειδή το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αυτή τη φορά σαν κεντρικό άρθρο του internetinfo, αναδημοσιεύω ένα μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

«Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα», το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας (3 Δεκεμβρίου 2006) για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Μήνυμα του Γ.Γ. ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Η πρόσβαση στις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, ίσως, για κανέναν περισσότερο απ'ότι για ένα άτομο με αναπηρία. Καθώς η ανάπτυξη του Διαδικτύου και των τεχνολογιών, λαμβάνει όλο και περισσότερο υπόψη τις ανάγκες των ΑμΕΑ, τα εμπόδια των προκαταλήψεων, της έλλειψης υποδομών και της μη-προσβάσιμης μορφής δεν πρέπει να στέκονται άλλο στο δρόμο που οδηγεί στην πλήρη συμμετοχή.

Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Καθώς οι τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας εξαπλώνονται σ’ όλο τον κόσμο, προσελκύοντας καθημερινά όλο και περισσότερους χρήστες, οι περισσότερες ιστοσελίδες παραμένουν μη-προσβάσιμες σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν δυσκολίες στη χρήση του «ποντικιού», ή άλλους που έχουν μειωμένη όραση και χρειάζονται «αναγνώστη οθόνης» ή μεγάλες γραμματοσειρές για να διαβάσουν μια σελίδα. Αργά αλλά σταθερά, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας αναγνωρίζουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του να καταστήσουν το Ιντερνέτ απολύτως προσβάσιμο, πραγματοποιώντας αλλαγές τόσο στο software όσο και το hardware των υπολογιστών.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, που αναμένεται να εγκριθεί αυτόν τον μήνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση σ' αυτή την τάση. Τα κράτη που θα επιλέξουν να συμβληθούν, θα δεσμευτούν να λάβουν μέτρα για την παροχή «της πληροφόρησης που προορίζεται για το ευρύ κοινό στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε προσβάσιμη μορφή, με τεχνολογίες κατάλληλες για τις διαφορετικού τύπου αναπηρίες, με έγκαιρο τρόπο και χωρίς επιπρόσθετο κόστος». Η Σύμβαση προτρέπει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να κάνουν το ίδιο με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα, ας δεσμευτούμε να πράξουμε το μέγιστο για να υλοποιήσουμε το όραμα μίας χωρίς αποκλεισμούς, ανθρωποκεντρικής και αναπτυξιακά-προσανατολισμένης κοινωνίας των πληροφοριών. Ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να διασφαλίσουμε ότι τα ΑμΕΑ μπορούν να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και να διαδραματίζουν πλήρως τον ρόλο τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή των κοινωνιών τους.

12/2006

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΣ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

2005-2007 © INTERNETINFO .GR