ΑΡΧΙΚΗ | INTERNET | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΡΘΡΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΝΕΑ
7

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

 

 

 

www.internetinfo.gr

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ/ΜΑΣ/ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διαφήμιση και μετρήσεις στο ελληνικό ίντερνετ...

Όταν έγραφα τον Δεκέμβριο ότι η έρευνα της ΑGB NIELSEN για το ελληνικό ίντερνετ ήταν για γέλια, αρκετοί φίλοι μου με θεώρησαν υπερβολικό. Ενώ συμφωνούσαν με τα συμπεράσματα μου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μια τόσο μεγάλη διεθνής εταιρία με τεράστια εμπειρία, είχε πέσει τόσο έξω στην μεθοδολογία και στα συμπεράσματά της.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ μπορούσα να το καταλάβω. Πως γίνεται κάτι που είναι προφανές για απλούς χρήστες του ίντερνετ με κοινή λογική, να ξεφύγει από ανθρώπους με εμπειρία που το αντικείμενο τους είναι αποκλειστικά τέτοιου είδους έρευνες και μετρήσεις; Σήμερα έχω αρκετά e-mail από τους ίδιους φίλους που μου επισημαίνουν ότι βρήκαν την εξήγηση στο παράδοξο. Σύμφωνα λοιπόν με τους αρχικά διαφωνούντες, η εξήγηση βρίσκεται στην δίωξη που ασκήθηκε στην AGB για τα αδικήματα της απάτης και της ψευδούς δήλωσης - σε βαθμό κακουργήματος, με βάση το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διενήργησε σχετικά με την αξιοπιστία των μετρήσεων τηλεθέασης της εταιρείας.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι υπεύθυνοι της AGB διαβεβαίωναν ψευδώς τους συμβαλλόμενους, διαφημιστικές εταιρίες και Μέσα, ότι έκαναν αδιάβλητες μετρήσεις και ότι ακολουθούσαν επιστημονικές μεθόδους που εξασφάλιζαν το αδιάβλητο. Οι μετρήσεις της AGB είναι πολύ σημαντικό εργαλείο γιατί από την αξιοπιστία τους κρίνονται τα έσοδα των Μέσων, ενώ με βάση τις μετρήσεις και οι διαφημιστικές εταιρείες κατανέμουν τις δαπάνες τους σε κάθε κανάλι.

Μήπως λοιπόν και η έρευνα για το ίντερνετ διέπονταν από τους ίδιους στρεβλούς κανόνες, ώστε κι αυτή να είναι ένα εργαλείο χειραγώγησης των διαφημιζομένων, αλλά και γενικά όσων εταιριών ασχολούνται με το ίντερνετ, με άγνωστο ποιους σκοπούς; Αυτή η ποινική δίωξη δεν δίνει απαντήσεις, αλλά βάζει πιο πολλά ερωτήματα. Και τα βάζει πιεστικά. Δεν μένει παρά να περιμένουμε το τι θα αποφασίζει για την υπόθεση η ελληνική δικαιοσύνη.

03/2006

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΣ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

2005-2007 © INTERNETINFO .GR